Zoals de NLP kenners onder ons weten zijn er een aantal NLP vooronderstellingen, noem het maar uitgangspunten, waar NLP op gebaseerd is. Een lijst met noem het maar slimme opmerkingen waar keer op keer in de training naar terugverwezen wordt. Sommigen zijn heel eenvoudig van insteek, direct helder, direct toepasbaar, of zoals ik het zou zeggen: Logisch! Anderen moesten mij eerst even uitgelegd worden, het kwartje moest vallen. In de komende periode wil ik gaan bloggen over de uitgangspunten. Ik wil er iedere keer eentje nemen en deze toelichten. Zo kom je beetje bij beetje in aanraking met NLP en neem ik je mee in mijn eigen NLP-ontdekkingsreis.
De eerste vooronderstelling is: de kaart is niet het gebied.
Hiermee wordt bedoeld: Hoe jij naar de wereld kijkt, is niet hoe de wereld is. Het is jouw eigen versie daarvan. Of: hoe jij naar een probleem kijkt, is niet hoe het probleem is. Het is jouw eigen interpretatie ervan. Of: hoe jij naar jezelf kijkt, is niet hoe anderen jou zien. Het is jouw beeld van jezelf. Etcetera.
Mijn eerste gedachte bij deze vooronderstelling was er een van: ja, logisch! Ik vatte hem direct. Natuurlijk zien mensen niet hetzelfde als wat ik zie. Natuurlijk ervaart iedereen de werkelijkheid op zijn eigen manier. Ja, vertel mij eens wat nieuws?
De grap met deze vooronderstelling is dat je het kan begrijpen met je hoofd, een soort logische theoretische redenering. Maar dat is nog heel iets anders dan dit toepassen in de praktijk. Hoe vaak heb ik daarna niet vol enthousiasme of vol afschuw ergens over gepraat? Vol overtuiging van mijn eigen gelijk. Zoals ik het zag, zo is het toch ook? Gevolg: boosheid en verontwaardiging. Om even daarna weer geconfronteerd te worden met deze vooronderstelling. Ik heb ze namelijk opgeschreven en ergens opgehangen in huis zodat mijn oog er regelmatig op valt. Als ik het dan lees, dan realiseer ik mij iedere keer weer de kracht van deze NLP-vooronderstelling.
De kunst is om het moment tussen je eerste reactie, die je geeft vanuit je eigen referentiekader, en het moment dat je je realiseert dat er ook een andere manier van kijken is, zo klein mogelijk te houden. Waarom? Zodra je inziet dat er meerdere interpretaties mogelijk zijn geeft dat een soort rust. Het zorgt voor begrip. De zienswijze van een ander is voor die persoon net zo zinvol als jouw zienswijze voor jezelf is. Dit betekent niet dat je altijd afstand moet nemen van je eigen mening, of je eigen „kaart”. Die mag je hebben. Maar de ander mag dat dan natuurlijk ook.
Het leuke van het ontdekken van je eigen kaart en die van anderen is dat het je keuzemogelijkheid geeft. Immers, als een ander in staat is om zaken anders te bekijken, waarom zou je dit dan zelf ook niet kunnen? Binnen mijn coachingstrajecten is dit een belangrijk gegeven. Het ontdekken van je eigen kaart en het ontdekken van de mogelijkheden die kaart uit te breiden, anders in te kleuren of te verfijnen. Om zo te ontdekken dat er vaak meer mogelijk is dan je denkt. Handig als jouw kaart ervoor zorgt dat je vast zit in je probleem! Wil je hier meer over weten? Blijf dan mijn blogs lezen en voor coaching kun je mij natuurlijk bellen!