Je schrijft het verkeerd! Nee hoor, je schrijft het echt zo. Niet hallo, maar halo. Onlangs schreef ik een blog over de STAR-techniek. Mijn eigen ervaring is dat deze interviewtechniek niet zo vaak gebruikt wordt. Een beetje cynisch constateerde ik het gebruik van het Halo en Horn effect als techniek. Waar had ik het over? Ik zal het je uitleggen.
Met dit effect wordt verwezen, en dan beschrijf ik het even in mijn eigen woorden, naar de eerste indruk. Elke sollicitant die ergens binnen komt maakt een eerste indruk. Is die indruk positief, dan is men geneigd in het gesprek onderbouwing te zoeken voor deze positieve indruk. Is de indruk negatief, dan zijn mensen geneigd hier onderbouwing voor te zoeken.
Lekker dan. Heb je net een verkeerd kledingstuk aangetrokken of je handen waren wat nat van het zweet. Of er zit opeens toch een vlek op het shirtje wat je aan hebt getrokken. Hoppa, verkeerde indruk en maak dat dan maar eens goed. Ja, helaas zo werkt het wel een beetje. Vervelend voor de sollicitant, maar ook voor de andere kant van de tafel. Om te zorgen dat je als werkgever niet teveel afgeleid of geleid wordt door zo’n eerste indruk is het van belang een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Zorg dat je van tevoren hebt nagedacht over wat je wilt weten. Welke competenties wil je uitvragen? Wat is van belang voor de functie? Zit al in mijn hoofd hoor ik je denken. Hoef ik niet op te schrijven. Nee, hoor!
Ik heb het vaak meegemaakt. Hoe dit halo en horneffect kan uitwerken. Hoe bepaalde cruciale vragen toch niet gesteld werden. Hoe bepaalde, van tevoren nooit besproken, selectiecriteria opeens van belang kunnen worden. Hoe het opeens een leuk gesprek wordt, zonder door te vragen. Geeft niet, we zijn allemaal mensen.
En toch zou ik elke werkgever aanraden om niet in deze valkuil te stappen. Hoe? Door je voor te bereiden. Door bewust te zijn van het effect van de eerste indruk. Door dan toch te proberen zo objectief mogelijk het gesprek aan te gaan. Je te laten verrassen. Voorbereiding helpt daarbij. Simpelweg door goed de functieomschrijving door te nemen en te weten welke eisen cruciaal zijn. Door het gesprek niet alleen te voeren, twee zien immers meer dan een. Enzovoorts. Ik ga hier geen tips geven over voorbereiding. Die staan al overal op internet. Okee, eentje dan. Lees de tips niet alleen, maar gebruik ze ook. Kortom, besteed er aandacht aan.
En ben jij sollicitant? Maak er dan gebruik van. Zorg dat je eerste indruk goed is, maar bereid je voor op die werkgever die zich ook heeft voorbereid. Laat het succes van het gesprek niet afhangen van die ene eerste minuut. Hoe je dat doet? Lees dan mijn vorige blog over de STAR-techniek. Succes!